LyLes bestyrelse har diskuteret inputtet til Kræftplan V ved flere møder i den første del af 2024, og det er en enig bestyrelse, der støtter op om arbejdet med Kræftplan V og de pointer, som LyLes formand fremhæver i pressemeddelelsen.
Pressemeddelelse:
Med Kræftplan V bør Medicinrådet indføre betingede godkendelser af medicin i Danmark, så lægemidler, der er godkendt af Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA), kan tages i brug, mens der indsamles yderligere data, siger Rita Christensen, der er formand for LyLe, Patientforeningen for Lymfekræft, Leukæmi og MDS
Inden Sundhedsstyrelsen fremlægger oplægget til Kræftplan V for regeringen, bør de lytte til patientforeningerne. For der er stor forskel på kræftsygdomme og de behov patienterne har.
LyLe har deltaget i projektet ’Kræftplan V – input fra virkeligheden’, hvor patientforeninger fra fire af de større kræftområder: lungekræft, brystkræft, gynækologiske kræftsygdomme og hæmatologiske kræftsygdomme, har mødtes med læger og sygeplejersker for at identificere problemstillinger og få deres input kvalificeret, så de kan gives videre som konkrete indsatsmuligheder til Sundhedsstyrelsen. Anbefalingerne fra LyLys møde er samlet i vedhæftede dokumentet ’Input til Kræftplan V: Hæmatologiske kræftsygdomme’.
”Hæmatologiske kræftsygdomme er udfordret af, at det er sygdomme med få patienter, og man har derfor mindre evidens end ved folkesygdomme. Derfor ønsker LyLe (Patientforeningen for Lymfekræft, Leukæmi og MDS), at Kræftplan V vil åbne op for, at lægemidler, der er godkendt af Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA), kan tages i brug af danske patienter, mens der indsamles yderligere data,” siger Rita Christensen, og tilføjer at vi burde gøre som i Tyskland, hvor man tager ny medicin og afprøver den, når EMA har godkendt den.
”Det er vigtigt, at man lytter til patientforeningerne, for det er patienterne, der har været igennem systemet og ved, hvordan det fungerer. Vi udtaler os som levende evidens og kan fortælle, hvad der mangler, hvad der kunne gøres bedre og hvor man kunne spare,” siger Rita Christensen, og fremhæver endnu et af dokumentets anbefalinger:
”Der er behov for en centralisering af de regionale lægemiddelkomiteer for at sikre ensartede regler og bedømmelsesmetoder på tværs af landet. Dette kan bidrage til at reducere ulighed i behandling.’
For yderligere kommentarer kontakt venligst LyLe, formand Rita Christensen. 31 68 26 00, rita@lyle.dk