Videoarkiv

LyLes videoarkiv er en af de måder, vi kan dele viden og erfaringer med hinanden – her gennem videointerviews med både fagpersonale, patienter og pårørende.

Alle vores videoer er lavet til dig, så du hurtigt kan få et indblik i det, vi dækker i LyLe. De ligger alle på LyLes kanal på YouTube – nogle af dem også i en engelsk udgave.

Vi har samlet de danske her i forskellige kategorier med de nyeste videoer i hver kategori øverst – vælg den, du vil høre, tryk på play, læn dig tilbage, og lyt!

Lymfekræft

Lymfekræft

Hør Kirsten fortælle om dengang, hun fik konstateret lymfekræft som 56-årig, og hvordan hun i dag stadig er påvirket af nogle senfølger til trods for at være kræftfri. Videoen er lavet i samarbejde med LyLe og sponsoreret af Roche. (3:35 min, offentliggjort juni 2023)

Læs mere om lymfekræft

Lymfekræft opstår i kroppens lymfeceller, som findes overalt i kroppen. Derfor kan sygdommen praktisk talt opstå hvor som helst – det mest almindelige er dog, at sygdommen opstår i lymfeknuderne.

Du kan også søge i vores artikelbibliotek efter lymfekræft og se de artikler, der omtaler lymfekræft.

AML – akut myeloid leukæmi

Behandling af AML

Hør overlæge Hans Beier Ommen fra Klinik for Blodsygdomme på Aarhus Universitetshospital fortælle om mulighederne for behandling af AML. (10:55 min, offentliggjort 22. marts 2023)

Du kan også læse mere om AML på sygdomssiden for AML, læse artikler, der omtaler AML, eller høre podcasts fra podcastserien ‘Livet med AML’.

Drømmen om en jordomsejling – Henriettes og Johnnys historie

På KræftOgLivet.dk kan du se en video med ægteparret Henriette og Johnny beslutter at forfølge deres livsdrøm, om at sejle jorden rundt i 3 år på deres båd Enterprise. De sælger deres bolig og alle de materielle ting de ejer, men kort efter opstarten på jordomsejlingen, tager deres livsdrøm en uventet drejning, idet Henriette pludselig får konstateret AML. Varighed: 35 min.

>> Drømmen om en jordomsejling

Psykologens gode råd til dig, der er ramt af AML

På KræftOgLivet.dk kan du se en dokumentar med psykolog Camilla Schrøder, der fortæller om de psykologiske aspekter af at blive ramt af en pludselig livstruende sygdom AML. I videoen giver Camilla Schrøder gode råd til patienter og pårørende. Varighed: 42 min.

>> Psykologens gode råd til dig som er ramt af AML

CLL – kronisk lymfatisk leukæmi

Behandling af CLL

Hør hæmatolog Christian Bjørn Poulsen fra Roskilde Sygehus fortælle om behandlingen af CLL. (4:55 min, offentliggjort 16. august 2022)

At leve med CLL

Hør Brian fortælle om sit liv med CLL, og hvordan en ny tidsbegrænset behandling hjælper ham med at leve så normalt som muligt. (3.38 min, offentliggjort 26. august 2022)

Læs mere om CLL

Inden for de seneste år er der sket et gennembrud i behandlingen af kronisk lymfatisk leukæmi, CLL, med godkendelsen af flere nye lægemidler.

Læs interview med hæmatolog Christian Bjørn Poulsen, hvor han fortæller om behandlingen af CLL

Du kan også læse mere om CLL på sygdomssiden for CLL, eller du kan søge i vores artikelbibliotek efter CLL og se de artikler, der omtaler CLL.

AML – akut myeloid leukæmi

LyLes temadag 23. april 2022

AML – akut myeloid leukæmi

Hør læge og ph.d.-studerende Daniel Kristensen fra Aalborg Universitetshospital fortælle om de nyeste viden om AML. (19.10 min. Offentliggjort den 18. august 2022)

LyLes temadag

Hør LyLes formand, Rita O. Christensen, og meldemmer af LyLe fortælle for fordelene ved at deltage i LyLes temadag. (3.49 min. Offentliggjort den 13. maj 2022)

Diagnose og behandlingsplan

Bliv tryg ved ny behandling

Samtale om diagnose og behandlingsplan – stil spørgsmål og sæt krav

Denne video viser et interaktivt rollespil fra LyLes temadag i april 2022, hvor patienten er til 2. samtale, få dage efter diagnosen er stillet. (16.26 min, offentliggjort 25. august 2022) 

Bliv tryg ved ny behandling, spørg og få klart svar fra lægen

Denne video viser et interaktivt rollespil fra LyLes temadag i april 2022, hvor patienten står over for et medicinskift efter mange år med sygdom (8.31 min, offentliggjort den 25. august 2022)

LyLes temadag 25. september 2021

Mona Muusmann

Mona holdt et spændende oplæg fyldt med positivitet trods 3 kræftdiagnoser. Hør, hvordan Mona har holdt modet oppe og tilstræber godt livskvalitet og et godt liv fremover trods senfølger. Du får også gode råd til, hvordan du får livet tilbage efter en kræftdiagnose. (54.45 min. Offentliggjort den 29. september 2021)

Gert Rune

Hør Gert Runes spændende oplæg om motivation til at overvinde de hårde udfordringer, det er at have kræft – og samtidig at nyde livet. Gerts motto er ‘Tak for udfordringen’ – og Gert har gennemført en Iron Man – på ét ben! (1:27:47 min, offentliggjort 9. september 2021)

CLL – kronisk lymfatisk leukæmi

Hvad er CLL? og hvordan behandles sygdommen?

Hør Carsten Utoft Niema, der er speciallæge i blodsygdomme på Rigshospitalet, fortælle om kronisk lymfatisk leukæmi (CLL). (5:17 min, offentliggjort 9. september 2021)

DLBCL – Diffust storcellet B-celle lymfom

Behandling af DLBCL

Hør Peter Brown, der er overlæge på Rigshospitalet, fortælle om behandlingen af diffust storcellet B-celle lymfom, DLBCL. (10:49 min, offentliggjort 26. marts 2021)

DLBCL – hvad er det?

Hør Peter Brown, der er overlæge på Rigshospitalet, fortælle om diffust storcellet B-celle lymfom, DLBCL. (7:38 min, offentliggjort 7. januar 2021)

Patienthistorie

Hør Alice Primdahl Nielsens fortælle sin historie om, da hun fik stillet diagnosen diffust storcellet B-celle lymfom, DLBCL. (14:08 min, offentliggjort 21. april 2021)

Interviews fra CLL-konference i København

Kliniske forsøg for CLL-patienter i Danmark

Hæmatologen Christian Poulsen fra Forskningsenheden på Sjællands Universitetshospital i Roskilde og 57-årige Jan Fredholm, der er CLL-patient, fortæller om de tanker og overvejelser, der knytter sig til at deltage i et klinisk studie.  (9:06 min, offentliggjort 10. juni 2019)

Behandlingen af CLL

Med danske undertekster: Den israelske hæmatolog Tamar Tadmor giver et historisk overblik og en status over behandlingen af CLL i dag samt tegner et  billede af fremtidsperspektiverne for behandlingen af CLL og sygdommens særlige undertyper. (8:39 min, offentliggjort 10. juni 2019)

Behandlingen af CLL

Engelsk tale: Den israelske hæmatolog Tamar Tadmor giver et historisk overblik og en status over behandlingen af CLL i dag samt tegner et  billede af fremtidsperspektiverne for behandlingen af CLL og sygdommens særlige undertyper. (8:39 min, offentliggjort 10. juni 2019)

Kliniske studier om CLL

Carsten Utoft Niemann, der er overlæge på hæmatologisk klinik på Rigshospitalet fortæller om kliniske studier om CLL i Danmark – hvad er godt at vide fra et patientperspektiv?  (7:09 min, offentliggjort 10. juni 2019)

MRD – Minimal Residual Disease

MRD – hvad er det?

Denne animationsvideo fortæller om, hvad MRD (på dansk minimal resterende sygdom) er, og hvad det bruges til. (2:15 min, offentliggjort 30. april 2019)

Læs mere om MRD

I LyLe Nyt – marts 2019 – bragte vi en artikel med et interview af hæmatologen Ilse Christiansen fra Aalborg Universitetshospital.

I artiklen fortæller Ilse Christiansen om, hvad MRD dækker over, og hvilken rolle det spiller i forbindelse med behandlingen af CLL.

Du kan også søge i vores artikelbibliotek efter MRD og se andre artikler, der omtaler MRD.

Interviews fra ASH 2018 om CLL

Nødvendigheden af mutationtests

Carsten Utoft Niemann, der er overlæge på Rigshospitalet, svarer i denne video på spørgsmålet: Tænker du på, at gensekventere for at spotte mutationer i god tid og dermed målrette behandlingen af sygdommen fra starten? (1:52 min, offentliggjort 4. december 2018)

Arvelighed

Carsten Utoft Niemann, der er overlæge på Rigshospitalet, svarer i denne video på spørgsmålet: Vi vil gerne vide om CLL er arveligt, da vi har mange patienter, der oplever problemet i deres familier – hvor mange procent af alle CLL-patienter har fået sygdommen via arv? (1:21 min, offentliggjort 4. december 2018)

Sund livsstil

Carsten Utoft Niemann, der er overlæge på Rigshospitalet, svarer i denne video på spørgsmålet: Mange CLL patienter efterlyser en sundere livsstil. Kan du anbefale noget for at undgå, at CLL udvikler sig yderligere? (1:39 min, offentliggjort 4. december 2018)

Biosimilære lægemidler

Carsten Utoft Niemann, der er overlæge på Rigshospitalet, svarer i denne video på spørgsmålet: Hvad tænker du om biosimilære lægemidler, og hvordan tåler patienterne det? (1:18 min, offentliggjort 4. december 2018)

Opfølgningsprogrammer

Carsten Utoft Niemann, der er overlæge på Rigshospitalet, svarer i denne video på spørgsmålet: Er der indført opfølgningsprogrammer for CLL-patienter? Og hvordan virker de? (1:57 min, offentliggjort 4. december 2018)

Telemedicin

Carsten Utoft Niemann, der er overlæge på Rigshospitalet, svarer i denne video på spørgsmålet: Hvad mener du om telemedicin, og tænker du at bruge det til ‘wait and watch’-CLL-patienter? (1:11 min, offentliggjort 4. december 2018)

Nye studier

Carsten Utoft Niemann, der er overlæge på Rigshospitalet, fortæller om den sidste ny viden om studier, der foregår omkring CLL. (1:11 min, offentliggjort 4. december 2018)

LyLe på EHA 2018

Udviklingen i behandling af CLL

Carsten Utoft Niemann, der er overlæge på Rigshospitalet, fortæller i denne video om udviklingen i behandlingen af CLL. (9:43 min, offentliggjort 18. juni 2018)

Hvorfor er LyLe på EHA?

Hør LyLes formand, Rita O. Christensen fortælle, hvordan en kongres som EHA kan hjælpe foreningen med bedre at rådgive og vejlede foreningens medlemmer. (2:50 min, offentliggjort 18. juni 2018)

LyLes 10-års jubilæum

Stiftende og nuværende formand fejrer 10 år med LyLe

25. september 2007 stiftede Jytte Gamby og en håndfuld andre ildsjæle Patientforeningen LyLe, der nu 10 år efter er vokset til en stor og handlekraftig patientnær organisation med Rita O. Christensen som nuværende formand. Se de to formænde kigge tilbage og reflektere over nutiden. (4:50 min, offentliggjort 27. oktober 2017)

Hvad får deltagerne ud af at være med?

LyLe fejrede foreningens 10-års fødselsdag med en stor jubilæumsweekend på Hotel Christiansminde i Svendborg den 29. september – 1. oktober 2017. Se og hør hvad deltagerne udtalte om hele arrangementet. (7:44 min, offentliggjort 27. oktober 2017)

Danmark er i toppen med behandling af blodkræft

Lærestolsprofessor Peter Hokland, AUH, ser tilbage og ud i fremtidens behandling af blodkræft og mener i øvrigt, at Danmark er med helt i front med kvalitet og effektivitet. (6:29 min, offentliggjort 27. oktober 2017)

Udvikling og udfordringer i Hæmatologien

Klinikchef Lars Kjeldsen, RH, beretter om behandling af blodkræft og de udfordringer ansatte på hæmatologisk klinik møder i hverdagen og undet mødet med patienten. (7:51 min, offentliggjort 27. oktober 2017)

Postiv udvikling indenfor behandling af CML

For første gang taler hæmatologerne nu om “helberedelse” af blodkræftpatienter. Professor og specialist indenfor CML Jesper Stentoft, AUH, fortæller, at behandlingen er kilde til inspiration for behandling af andre former for blodkræft. (9:38 min, offentliggjort 27. oktober 2017)

Knoglemarvstransplantation – hvor, hvornår og hvordan?

Overlæge og PhD Lone Smidstrup Friis, RH, fortæller her om knoglemarvstransplantation – hvem får den, hvordan og hvorfor? (10:17 min, offentliggjort 27. oktober 2017)

“Fordele og Ulemper” med immunterapi

Læge Uffe Clausen, Center for immunterapi i Herlev, fortæller om, hvad der er op og ned indenfor den meget omtale immunterapibehandling og forskning. (9:26 min, offentliggjort 27. oktober 2017)

Man kan blive syg af at være pårørende

“Man kan blive syg pårørende”, siger formand for foreningen Pårørende i Danmark”. Hun giver gode råde til, hvad man kan sige til en pårørende og, hvad man IKKE skal sige. (9:10 min, offentliggjort 27. oktober 2017)

Patienthistorier

Lymfekræftpatient, Poul Eigil Rasmussen

Poul Eigil, der er pensioneret skolelærer, fik at vide, at havde en meget agressiv form for lymfekræft (diffus storcellet B-cellelymfom) i fjerde stadie. Det kunne ikke blive værre. Hør her Poul Eigils historie om, hvordan han ‘angreb’ kræften som en grum modstander i fodbold. (4:51, offentliggjort den 23. februar 2017)

AML-patient, Tine Løvgren

Hør interviewet med Tina og hendes mand, Patrick, der fortæller om, hvordan det var, da Tina blev syg med AML, akut myeloid leukæmi. (7:47, offentliggjort den 23. februar 2017)

CML-patient, Rita Christensen, formand i LyLe

Rita fik konstateret den dengang dødelige sygdom CML i 1997. I dag lever de fleste et normalt langt liv med sygdommen. Rita er med i et stopforsøg og får derfor ikke længere medicin – sygdommen er ikke længere aktiv. Hør Ritas historie. (5:08 min, offentliggjort 23. februar 2017)

CML-patient, Leif Simoni Jørgensen

Leif har CML, kronisk myeloid leukæmi, med T3151-mutation. Hør ham her fortælle om at se lyst på tilværelsen, selvom man er alvorligt syg. (6:07 min, offentliggjort 17. februar 2017)

CML-patient, Monica Reese Tønnesen

Monica fik CML, da hun var kun 17 år gammel. Hør her hendes helhjertede fortælling om hendes oplevelse og forløb med CML, og hvor hun er nu. (4:47 min, offentliggjort 17. november 2016)

CML-patient, Hanne Gerges

Hør Hannes historie om sit forløb med CML, kronisk myeloid leukæmi. (5:19 min, offentliggjort 19. november 2015)

ALL +PH-patient, Christian Thomasen

Christian, der har ALL +PH, har fået stamcelletransplantation med ny knoglemarv fra donor i USA. Christian fortæller sin historie, og Kirsten Grønbæk, der er professor og overlæge på hæmatologisk afdeling på Rigshospitalet, fortæller om stamcelletransplantation. (8:13 min, offentliggjort 25. oktober 2015)

CML-patient, Orla Skovlund Hansen

Hør Orla fortælle om sin helt egen ærlige historie om sit forløb med CML. (5:29 min, offentliggjort 25. oktober 2015)

Lymfekræftpatient, Susanne Lindved Barslund

Susanne fortæller her historien om sin ‘plan’ med lymfekræften, som ikke skal bestemme over hendes liv – hør hvorfor. (4:45, offentliggjort den 28. juni 2015)

CLL-patient, Patrick Larsen

Hør interviewet med 34-årige Patrick, der lever med CLL, kronisk lymfatisk leukæmi. (8:15, offentliggjort den 8. marts 2015)

Tema- og informationsarrangementer i LyLe

Konference om CLL i LyLe i februar 2015

En vellykket begivenhed den 21. februar 2015 i Middelfart hvor oplægsholdere og Rita. LyLes formand, udtaler sig. Vi er her for dig! (6:44 min, offentliggjort 15. marts 2015)

Lymfekræftdagen i juni 2015

Lymfekræftdagen den 27. juni 2015 i Køge (5:39 min, offentliggjort 2. juli 2015)

Temadag om CML i Kolding i 2016

Temadag om CML den 12. november 2016 i Kolding, hvor vi fik sidste nye viden om CML og stop-forsøg (5:20 min, offentliggjort 18. november 2016)

Temaweekend i april 2016

Overskriften på denne temaweekend var ‘Mit liv – mit ansvar’. (10:08 min, offentliggjort 19. april 2017)

Information fra LyLe

Gode råd om kost

Diætist Line Dam Bülow giver gode råd om kost, når man har kræft. (4:19 min, offentliggjort 19. april 2017)

Håb

LyLe vil gerne give patienter og pårørende håb og tro på, man kan komme ovenpå igen – derfor holder vi årlige temamøder. Hør her førende eksperter fra vores temamøder i 2015 fortælle om netop håb. (11:18 min, offentliggjort 18. november 2016)

Forstå LyLe på 45 sekunder

Kort introduktion om hvem Patientforeningen for Lymfekræft, Leukæmi og MDS er og hvad vi beskæftiger os med. (0:51 min, offentliggjort 14. september 2015)

Hvad gør LyLe?

Hør LyLes formand, Rita O. Christensen, fortælle om, hvad LyLe kan gøre for patienter med lymfekræft og leukæmi. (2:46 min, offentliggjort 14. september 2015)