Fra LyLe Nyt, oktober 2019:

Det er navnet på en kampagne, LyLe står bag i dette efterår i en række forskellige medier og på facebook, for at skaffe flere danske stamcelledonorer, der allerhelst skal være unge mænd.

Kampagnen har den lidt særlige vinkel, at den retter sig mod yngre mænd. Generelt er det nemlig sådan, at kvinder er langt bedre end mænd til at melde sig som blod- og stamcelledonorer, hvilket naturligvis er rigtigt fint. Sagen er bare, at unge mænd har flere stamceller i deres blod end kvinder. Derfor er de faktisk mere attraktive som donorer – ud fra et rent medicinsk synspunkt.

Dette budskab er stærkt inspireret af overlæge Betina Sørensen fra Blodbanken fra Århus Universitet. Hun er faglig rådgiver for LyLes kampagne og medvirker i øvrigt i en af tre videoer, der en del af kampagnematerialet. Betina Sørensen er glad for alle nye stamcelledonorer, men beskriver det som et reelt problem, at alt for få yngre mænd melder sig. Præcis hvorfor det er sådan, er der ingen, der ved med sikkerhed, men man kan gætte på, at kvinder lettere lader sig påvirke, når det gælder om at hjælpe andre mennesker. Omvendt mener nogle, at unge mænd er nogle pjevs, der prøver at undgå nålestik i armen.

Som at finde en nål i en høstak

I disse ligestillingstider kan man måske studse over, at mænd er mere eftertragtede som donorer end kvinder, men det har altså rent biologiske forklaringer. Når det er sagt, håber LyLe, at der her ligger en lille ’provokation’, der kan hjælpe med at få budskabet ud.

Kampagnen udspiller sig på en alvorlig baggrund. Hvert år har 150 danske blodkræftpatienter brug for et andet menneskes stamceller for at overleve en livstruende sygdom. Men der mangler danske stamcelledonorer, der altså allerhelst skal være yngre mænd. Som stamcelledonor kan man på nogle få timer og et par nålestik redde et andet menneskes liv og blive en af hverdagens helte.

At finde en stamcelledonor er som at finde en nål i en høstak, da donors og patientens vævstyper skal være fuldstændigt identiske. Det er kun, hvis der er et genetisk match mellem donor og patient, at man bliver indkaldt som donor, men opgaven er at sikre, at donorregisteret er så omfattende som muligt. Jo flere der melder sig som potentiel donor, jo større er sandsynligheden for at finde en, der matcher, den dag, der er brug for det.

Som en del af kampagnematerialet er der blevet produceret tre korte videoer, der skal ramme målgruppen via en særlig hjemmeside og via Facebook. I videoerne medvirker som sagt lægen Betina Sørensen, der forklarer, hvorfor det er vigtigt, at vi har mange potentielle donorer i det danske register – og hvorfor mænd faktisk er mest efterspurgte. I en anden video fortæller den tidligere professionelle håndboldspiller og Vild med Dans-deltager Daniel Svensson, som er godt kendt af LyLe som oplægsholder, om vigtigheden af at melde sig, og hvad det kan betyde for en patient, at man finder en donor. Endelige fortæller 42-årige Marika Sabroe, der er helbredt MDS-patient, om det at få et andet menneskes stamceller. Marika Sabroe, som er medlem af LyLe, har i dag kontakt til sin tyske donor, Robert fra Dresden.

Marika Sabroe, der medvirker i en af kampagnens tre videoer, fortæller den bevægende og vigtige historie om den stamcelledonor, der reddede hendes liv, og som hun har haft besøg af hjemme i Vejle. Han hedder Robert, er i begyndelsen af 30’erne, musiker, kommer fra Tyskland og stolt over at være donor. Hvad mere kan man ønske sig? Privatfoto.