Lars Kjeldsen, der er overlæge på Rigshospitalets Afdeling for Blodsygdomme, har primo maj 2024 startet et forsøg med blodtransfusion i hjemmet til AML-patienter under intensiv kemobehandling. Den første patient er allerede oplært og har uden komplikationer selv sørget for de første transfusioner i eget hjem både med røde blodlegemer og blodplader.
Struktureret oplæring af patienterne
Patienten får i forbindelse med behandlingsstart indlagt et kateter på brystets forflade og bliver samtidig instrueret i, hvordan kateteret holdes rent. Efterfølgende oplæres patienten i at udtage en blodprøve og analysere den i et apparat til automatisk analyse af blodets sammensætning. Endelig lærer patienten også at give sig selv en blodtransfusion i eget hjem. Først når patienten er tryg ved egne evner, sendes han/hun hjem med et blodanalyseapparat til en værdi af omkring 70.000 kr.
Hjemmeblodtransfusion
Proceduren i hjemmet starter med en blodprøve, som analyseres i apparatet, patienten fik med hjem. Resultatet overføres automatisk til patientens journal på Rigshospitalet, og baseret på blodprøvesvarene får blodbanken besked om at sende en pose blod og/eller blodplader til patienten. Rigshospitalet har allerede etableret en transportordning, som fungerer på hverdage, men man har et stort ønske om udvidelse til alle ugens dage. Efter blodets ankomst skal patienten transfundere blodet inden for fire timer.
Under forsøget undersøges patientens livskvalitet, og hvilke udfordringer der er ved denne form for hjemmebehandling set både fra lægens og patientens synspunkt. Rigshospitalet kan have fire patienter involveret i forsøget ad gangen, og forsøget varer to til tre år. I alt skal 15 patienter inkluderes i forsøget. Håbet er naturligvis at vise, at det er gennemførligt og sikkert, at patienter selv undersøger blodprøver og giver transfusioner i eget hjem, og at mange besøg og indlæggelse på hospitalet kan undgås.