Sygehusene skaber sårbare patienter

Danske hospitaler er fulde af sårbare læger og sårbare patienter. Sårbarheder, som forstærkes eller direkte skabes på grund af organiseringsmåder, specialisering og kultur, mener professor Morten Sodemann, der er overlæge på Odense Universitetshospital. Han efterlyser guidelines for, hvad læger skal gøre med patienter, hvis problemer ikke kan løses på 10 minutter i ambulatoriet.

”I takt med, at vi bliver mere og mere specialiserende, får vi skabt nogle kunstigt sårbare patienter i kraft af, at vores sundhedsvæsen ikke er gearet til, at patienter har flere symptomer, flere sygdomme, eller at de måske fejler noget, som man ikke ved, hvad er. Læger lærer at være bange for det subjektive. Konsekvenserne er, at man skaber en sårbarhed, som er unødvendig, og som skaber social ulighed mellem patienterne,” siger Morten Sodemann, der tidligere i år publicerede bogen ’Sårbar? Det kan du selv være’.

”Vi har 245.000 guidelines i Danmark. Men der findes ikke én eneste guideline for, hvad jeg skal jeg gøre, når der kommer en patient ind ad døren, som har et problem, der ikke lige kan løses på 10 minutter i ambulatorier, selv om det handler om 10 procent af patienterne. 10 procent for hvem, vi ingen plan B har. De sårbare bliver således mere og mere sårbare, og de, som ikke var sårbare i starten, risikerer at gå hen blive det,” siger han.

Bogen er en pdf-fil, der fylder ca. 12. MB. Den downloades automatisk, når du klikker på knappen.