Fra LyLe Nyt, juni 2019:

For Anna Bertelsen og hendes mand Jørgen Bertelsen er det en fast tradition at tage til møder i LyLe sammen. Som pårørende til en kræftsyg er det givende at kunne følge med, og have mulighed for at diskutere det, der bliver talt om til møderne, ved middagsbordet om aftenen, siger Anne Bertelsen.

Anna Bertelsen har ikke selv en hæmatologisk kræftsygdom, men hun var alligevel med til LyLe’s temamøde om hæmatologisk kræft i Odense den sjette april. Det var hun, fordi hendes mand, Jørgen Bertelsen, der er medlem af LyLe’s bestyrelse, har lavmalignt follikulært lymfom. Det er en langsomt voksende kræftform, som Jørgen Bertelsen går til kontrol for to gange årligt. Som pårørende vil Anna Bertelsen gerne have mulighed for at følge med i behandlingsmuligheder, forskningsresultater og andet, der relaterer sig til hendes mands sygdom. For det er, som hun siger, altid bedre at være to par ører, der lytter, end ét.

Hvorfor er det godt at være to par ører til stede ved møderne i LyLe?

“Vi har altid taget til møder og arrangementer sammen. Vi synes, at det er rigtig givende at være to, der lytter til de informationer, som bliver præsenteret på møderne. Når vi kommer hjem om aftenen, taler vi næsten altid om de ting, vi har lyttet til. Jeg oplever, at det er rigtig godt, at vi kan vende tingene med hinanden og på den måde finde ud af, om vi har fået det samme ud af det. Det hænder, at enten Jørgen eller jeg har fået lidt mere med fra et oplæg – og så kan vi jo passende dele det med den anden.”

Har du altid prioriteret at være ved din mands side i hans sygdomsforløb?

“Ja, det har jeg altid gjort. Både da han var i behandling med kemoterapi og nu her, hvor hans sygdom er i ro, og han bare går til kontrol på hospitalet to gange om året. Jeg synes ikke, at hans sygdom er noget, han skal gå og tumle med alene. Heller ikke selvom den hårdeste tid med kemoterapi og mange timer på hospitalet heldigvis er ovre, og min mand ikke har haft tilbagefald, siden han blev en del af LyLe’s bestyrelse.”

Hvad kommer I til at tale om ved middagsbordet i aften, når I kommer hjem?

“Jørgen har altid været meget åben for at prøve nye ting og ændre vaner, hvis det kan være gavnligt for hans sygdom. Så jeg forestiller mig, at vi kommer til at tale om det oplæg, om antiinflammatorisk kost, som vi skal lytte til efter pausen. Det har vi begge to set frem til.”