Fra LyLe Fokus, maj 2022:
”Du har kræft! Bum. Måske har du lige fået beskeden. Måske er det et stykke tid siden. Lige meget hvad skal du vide, at du ikke er alene. Der er mange unge, der går igennem det samme som dig. Faktisk får 1.400 unge i alderen 15-39 år hvert år konstateret kræft. Langt de fleste får det godt igen.”
Sådan lyder starten på kapitel 1 i bogen ‘FUCK. Jeg har kræft. Hvad nu?’
Bogen med det blodrøde omslag er en guide bestående af gode råd, fortællinger, historier og billeder fra og af unge kræftpatienter samt faglig viden fra bl.a. sundhedsprofessionelle, socialrådgivere, sexologer og psykologer. Guiden viser samtidigt vej til, hvor man som ung kræftpatient kan finde mere viden, rådgivning og fællesskab med andre unge med kræft.
Da den kom for små fem år siden, var det første gang en så omfattende guide lanceredes i Danmark, og den havde været savnet:
“Det er meget sparsomt, hvad der findes af materiale specifikt rettet mod unge med kræft, både for os sundhedsprofessionelle og for de unge selv. Det er vigtigt, at de unge får al den hjælp, de har brug for, når de bliver ramt af så alvorlig en sygdom midt i deres ungdomsliv,” understreger Maiken Hjerming, ungekoordinator for unge med kræft på Rigshospitalet.
“Unge, der får kræft, er en særlig målgruppe. Mange er først netop gået i gang med at finde ud af, hvem de er, og hvad de drømmer om, når kræftdiagnosen slår ned. Hvor deres venner og søskende måske kører derudaf, bliver vores unge bremset. Bremset i deres udvikling og i deres ungdomsliv. Det er derfor vigtigt, at de ved, at der er andre unge, der står i samme situation, og at de får den viden, hjælp og sparring, de har brug for til at navigere i systemet og blive hørt af venner, familie og fagpersoner,” siger Signe Thydal, projektleder i Ung kræft hos Kræftens Bekæmpelse.
Guiden ligger i forlængelse af den styrkede indsats for unge kræftpatienter og udkommer som fysisk og digitalt opslagsværk. Ønsket er, at så mange unge med kræft som muligt får glæde af bogen, og at de unge får guiden med hjem, når de får diagnosen på hospitalet.
“Vi er så glade. Mange unge kræftpatienter føler sig alene blandt ældre patienter, når de er indlagt, og med guiden håber vi, at de hurtigt finder ud af, at de er ikke alene,” afslutter Lisa Lyngsie Hjalgrim, overlæge på Børneonkologisk Afdeling, Rigshospitalet.
”Fuck. Jeg har kræft. Hvad nu?”, der er støttet af børnecancerfonden, er gratis og kan fås på Kræftens Bekæmpelses webshop her.
Ung Kræft er Kræftens bekæmpelses særlige forum for unge med kræft. Ung Kræft har grupper for unge i Åbenrå/Sønderborg, Aalborg, Esbjerg, Herning, København, Odense, Roskilde, Vejle og Århus.