Kunst & Cancer hedder foreningen, der gennem musik, foredrag, debatter og udstillinger vil gå nye og utraditionelle veje for at sætte fokus på, hvordan kunst kan hjælpe med at skabe dialog og livskvalitet, når man er truet af alvorlig sygdom. Det første arrangement finder sted den 17. januar 2023 i Odense.

Hvem siger, at kunst og cancer ikke har noget med hinanden at gøre? Tænk nu, hvis man kan bruge kunsten til at tale åbent og fordomsfrit om kræftsygdomme, som mere end 400.000 danskere lever med.

Ideen om at stifte en forening med det ophøjede og usædvanlige mål at bruge kunst til at skabe en åben samtale om det at få og leve med en alvorlig – nogle gange livstruende – sygdom, stammer tilbage fra Per Morsing, der døde af myelomatose (knoglemarvskræft) i foråret 2022 efter en lang og sej overlevelseskamp. Per blev, som nogle måske husker, portrætteret i bogen Da kræft ændrede mit liv – Ukendt & Usynlig fra 2016, hvor han fortalte om de haiku-digte, han skrev for at søge lindring og indsigt, da han første gang var i behandling for sin sygdom. 

I tiden efter, at Per var færdigbehandlet og udskrevet i første omgang, satte han og en flok gamle venner fra det fynske musikmiljø musik til nogle af hans digte. Det kom der en CD ud af med titlen Sange fra Det Gule Hus. Først senere, og mens Per endnu var iblandt os, opstod tanken om at skabe foreningen Kunst & Cancer og gennem den arrangere en række debat- og musikaftener fordelt ud over det ganske land. Tanken var at bruge musik og anden kunst som et baggrundstæppe til at tale mere åbent om det at leve med en kronisk og livstruende sygdom. Arrangementet i Odense er således det første af sin slags og på en måde et levende laboratorium, der skal skaffe erfaringer for, hvordan konceptet kan udvikles fremover.  

Mød Sara og Randi – to kræftoverlevere

Det første arrangement finder sted i Odense den 17. januar 2023. Det er blevet til i samarbejde med 3F i Odense og har fokus på det at vende tilbage til arbejdsmarkedet – i det gamle job – efter et behandlings- og sygdomsforløb. Det er for mange kræftpatienter en blandet oplevelse, der først og fremmest er præget af glæden over at kunne komme tilbage, men som også byder på en række udfordringer. Kan man regne med at blive forstået af sine gamle kolleger, der kan have svært ved helt at begribe, hvad man har været igennem, og hvordan har man det nu med senfølger som træthed og nervesmerte m.m. og tilmed psykiske udfordringer efter at have følt sig truet på livet? 

Denne aften i Odense kan du blandt andet møde Sara Castenberg og Randi Krogsgård. der begge er kræftoverlevere. Efterfølgende vil der være tid til debat og dialog mellem de fremmødte.

Før og efter oplæggene fra Sara og Randi kan du glæde dig til musik fra ’Projektorkesteret’, der blandt sine medlemmer har nogle af initiativtagerne til foreningen Kunst & Cancer. Stilen er ’New City Blues’, og det er nye sange med tekst af Per Morsing og musik af Ivan Schroeder spillet af et 9-personers orkester sammensat af rutinerede kræfter. Det både swinger og rocker. 

>> Du kan følge Kunst & Cancer på Facebook, hvor du også kan se programmet for det første arrangement

Sara Castenberg er 43 år, medlem af LyLes bestyrelse, gift, og har en datter på ni år. Hun vil fortælle om sin leukæmidiagnose (CML) og om det at vende tilbage til arbejdslivet med en eksistentiel krise og fysiske mén i bagagen.

Randi Krogsgård vil kaste et mere overordnet lys på kræftoverleveres udfordringer med arbejdsmarkedet. Randi er 67 år og sekretariatsleder i patientforeningen Dansk Brystkræft Organisation. Hun er psykolog, journalist, foredragsholder, brystkræftoverlever og forfatter til flere bøger om at leve med en kræftsygdom.