Repræsentanter fra flere patientforeninger, heriblandt LyLes formand, Rita O. Christensen, var tidligere i år på besøg hos Aurora Nordic Cannabis i Bellinge nord for Odense.

Aurora Nordic Cannabis A/S er et datterselskab af Aurora Cannabis Inc., en af verdens største lovlige cannabisproducenter.

Det højteknologiske produktionsanlæg Aurora i Odense leverer produkter til det hurtigt voksende europæiske marked for medicinsk cannabis. Det bruges til behandling af en lang række medicinske tilstande. Med mere end 9.200 m² produktionsplads og en produktion på ca. 10.000 kg medicinsk cannabis  om året er Aurora Nordic Cannabis A/S i stand til at levere til både det europæiske marked og resten af verden.

Myndighedsgodkendelse på vej

”Det var overraskende at se det kæmpestore produktionsanlæg, der har kostet mere end en milliard kroner”, fortæller Rita O. Christensen.

Aurora Nordic afventer lige nu en myndighedsgodkendelse af den første danske cannabisproduktion. Man håber, at den kommer allerede i løbet af sommeren. Det var det, der var baggrunden for invitationen, men også, at de inviterede patientforeninger ved selvsyn kunne se, hvordan produkterne dyrkes på Danmarks største produktionsanlæg for medicinsk cannabis.

”Til vores overraskelse leverer Aurora ikke til danske patienter, men til mange andre dele af verden. Den medicinske cannabis, der når frem til danske patienter, er importeret fra Canada. Herfra kommer det eneste præparat, der hidtil er godkendt af de danske myndigheder,” fortæller LyLes formand.

I dag er det – som mange vil vide – svært at få ordineret medicinsk cannabis, fordi de praktiserende læger ikke ved nok om det. 80 procent af de danske patienter, der bruger cannabis, køber det stadig på det illegale marked.

Blandt de besøgende var en praktiserende læge, der fortalte, at ingen danske læger har fået udleveret materiale om produktet (dokumentation for dets virkning). Hvis der sker noget uhensigtsmæssigt med en patient, kan de ikke påtage sig ansvaret. Derfor er det meget få læger, der ordinerer cannabis.

Glostrup Apotek har eneret i Danmark til at levere det canadiske produkt, men kun 20 procent af de patienter, der efterspørger cannabis, er så heldige, at de kan få et herfra.

Uberettiget mistænkeliggørelse

Cannabis kan ikke kurere kræft, men dulme smerter, give en bedre nattesøvn og holde nerverne i ro. Yderligere forskning kræves for at kunne sige, om det kan gavne på andre områder også.

Flere medier har rapporteret, at cannabis i følge en stor international meta-analyse ikke har nogen smertelindrende effekt. Men det er en misforståelse af analysens konklusion og en uberettiget mistænkeliggørelse af medicinsk cannabis, har pensioneret overlæge i palliativ behandling, Torben Ishøy, udtalt til Dagens Medicin.

Bent Damgård, kontroversiel speciallæge i almen medicin, fortalte ved besøget om klinisk anvendelse af cannabis og erfaringerne med det. Han er en af de meget få læger, der faktisk ordinerer cannabis. Bent Damgård forstår ikke, at lægemiddelstyrelsen modarbejder at få udarbejdet mere informationsmateriale på området til gavn for de almen praktiserende læger og deres patienter. Mange læger tør ikke tage et ansvar, når der ikke foreligger grundlæggende information om produktet.

”Der er ikke dokumenteret dødsfald pga. cannabis. Det værste, der kan ske er, at, man doserer forkert og sover lidt for længe. Hvis cannabis bliver lovliggjort, vil lægerne kunne give den rigtige dosis og hindre, at mange køber stoffet på det illegale marked eller producerer det selv,” forklarer Rita O. Christensen.

Cannabis bliver lavet som piller, olier og pulver. Til medicinsk cannabis bruger man kun blomsten. Resten af planten kasseres, men ville kunne bruges til produktion af bl.a. tøj og reb.

De deltagende patientforeningerne var forundrede over, at mange andre lande køber stort ind hos Aurora. Bland andet Frankrig køber cannabisprodukter til forskning, men cannabisen fra Aurora må altså ikke bruges det i Danmark, fordi det endnu ikke er godkendt til danske patienter.

Patientforeningerne vil i fællesskab gerne handle politisk på sagen, men afventer lige nu, hvad der sker.

”Det var alt i alt en ’wow-oplevelse’ at besøge Aurora. Vi kan som patientforening kun håbe på, at danske patienter snart kan få gavn af danske produkter, og at man kan lave en bredere forskning på området herhjemme. Generelt savner vi åbenhed og objektivitet, når de gælder medicinske cannabis,” slutter LyLes formand, Rita O. Christensen.