I LyLe har vi gennem hele corona-perioden modtaget mange mails og opkald. Det er vi glade for, for vi sætter pris på den kontakt, vi har med vores medlemmer. De mange henvendelser har givet os et billede af, at mange lever med bekymringer, og vi er glade for at hjælpe der, hvor vi kan.

”Vi håber, at vi har fået svaret alle, der har henvendt sig. Det er vigtigt at få ro i sindet, og at vi kan stole på, at der er styr på situationen. Det gælder ikke mindst nu, hvor vi kan leve lidt friere,” fortæller LyLes formand, Rita O. Christensen.

”De fleste, du møder på din vej, er ikke klar over, at du som hæmatologisk patient er særligt sårbar, at du måske er i behandling, og at dit immunforsvar er påvirket – at du måske ikke har antistof nok. For de fleste af os gælder, at vores sygdom ikke er synlig, men også, at vi skal passe på os selv, træffe de nødvendige forholdsregler og samtidig bevare en god livskvalitet. Det er ikke altid nemt.”

Mange spørger til, om immunforsvaret kan blive påvirket/overbelastet af corona-vaccinen?

Det er et spørgsmål, som lægerne er bedst til at besvare, og svaret afhænger meget af, hvor du er i din sygdom.

”I LyLe kan vi kun svare ud fra egne og tidligere erfaringer, og i mange tilfælde er det nødvendigt at konsultere sin egen læge. COVID-19 er stadig en ny sygdom, og der er meget, vi ikke ved og ikke har tilstrækkelige data omkring. Som patientforening lægger vi vægt på at have internationalt udsyn, og vi ser, at tendensen er den samme ude i verden – at vaccinerede patienter generelt klarer sig bedre, men også, at det er nødvendigt, at de passer godt på sig selv,” fortæller Rita O. Christensen.

Har jeg antistof nok?

Antistoffer er afgørende for, om man er beskyttet mod COVID-19. Derfor er det vigtigt at vide, om man har antistoffer nok. Uanset om man er tidligere smittet med COVID-19 eller er vaccineret, så er en antistofmåling eneste måde at få en individuel vurdering af ens egen beskyttelsesstatus. LyLe har derfor lavet en aftale med en af landets førende leverandører inden for antistoftest, så vi kan tilbyde tests til foreningens medlemmer til en særpris.

Den test du kan købe gennem LyLe hedder Biosynex COVID-19. Testen er CE-godkendt (Dansk Standard) inden for EU og kan i øvrigt også købes på apoteket.

>> Det kan du læse mere om her

Har du taget en antistoftest, så tal med din læge om resultatet.

Er der udsigt til det tredje stik?

Hvis du er vaccineret som en af de første tilbage i februar, er det muligt, at vaccinen ikke er så effektiv længere. Det kan betyde, at din antistoftest er negativ, og at vaccinen ikke virker optimalt længere.

”I LyLe modtager vi mange antistoftest-resultater fra vores medlemmer, som vi kan bruge til at få et billede af, hvordan situationen er blandt hæmatologiske patienter. Gennem vores samarbejde med Dansk Hæmatologisk Selskab gør vi vores for at påvirke myndighederne for at få skabt mulighed for et 3. stik – hvis det viser sig, at det er relevant for nogle,” fortæller Rita O. Christensen.

”Mange patienter deltager i forskningsprojektet ENFORCE, der undersøger vaccinernes effekt og bivirkninger. Det er viden, som vi håber vil komme de særligt udsatte patientgrupper til gavn.”

Webinar kan gøre dig klogere

Tilhører man gruppen af særligt udsatte patienter, er det vigtigt forsat at følge anbefalinger og anvisninger fra sundhedsmyndighederne. Det betyder fortsat brug af mundbind, at man ofte bruger håndsprit, og – selvfølgelig – at man lader sig vaccinere. Det er den sikreste vej til beskyttelse. Vaccinen betyder, hvis man alligevel bliver smittet, at man vil have betydeligt mildere symptomer, og at man ikke nødvendigvis bliver indlagt. Man skal huske, at selvom man er vaccineret, kan man stadig være bærer af virus, som kan bringes videre til andre, der måske også er særligt sårbare.

Altså:

  • Sprit altid dine hænder
  • Tag stadig maske på, hvis du føler dig utryg
  • Hold stadig afstand
  • Bliv vaccineret hurtigst muligt

”Om det bliver relevant med et tredje stik, ved vi ikke endnu. Det forskes der i både herhjemme og internationalt. Bliver det relevant, vil det tage lidt tid, inden vi når dertil. Derfor er det vigtigt, at vi alle fortsat tager vores forholdsregler for ikke at blive smittede,” understreger Rita O. Christensen.

LyLe arbejder lige nu på et webinar om, hvordan hæmatologiske patienter har klaret sig i COVID-19-tiden og om vaccine og dens effektivitet. Sæt derfor gerne kryds den 28. september, hvor Henrik Frederiksen – formand for Dansk Hæmatologisk Selskab – fortæller om den forskning, han selv har initieret via midler fra Kræftens Bekæmpelse.

>> Ønsker du at se nogle af de webnarer, LyLes allerede har været med til at få produceret, kan du finde dem her.