”Man bliver hverken syg eller dør tidligere fordi man mangler penge” (citat Morten Sodemann)
At der er stor social ulighed i sundhed og sygdom, og at særligt de lavt uddannede er hårdt ramt, det slår en ny rapport fra Sundhedsstyrelsen fast. På Kræftdag 2020 gav professor og overlæge Morten Sodemann en forklaring på, hvorfor det forholder sig sådan. Morten Sodemann er bl.a. kendt for bogen ”Sårbar? – Det ka’ du selv være”*, der vakte opsigt med sin meget stærke synspunkter omkring årsagen til uligheden i sundhedssystemet.
Personer med korte uddannelser lever usundt, oplever mere sygdom, mærker de største konsekvenser af sygdommen og dør tidligere end personer med en videregående uddannelse. Det er dokumenteret sort på hvidt.
Men der mangler nogle nuancer, når vi taler om uligheden og skal forsøge at løse den. Det mener Morten Sodemann, der er professor og overlæge på Indvandrermedicinsk Klinik på OUH og professor på Syddansk Universitet.
“Når vi taler om social ulighed i sundhed, er der mange, der beskriver det som en ulighed, der skyldes fattigdom, uddannelseslængde og køn. Men man bliver hverken syg eller dør tidligt af at mangle penge, være ufaglært eller af at være mand. Man dør af årsagerne og konsekvenserne ved fattigdom og kort uddannelse,” fortæller Morten Sodemann mener derfor, at man skal vide, hvilke mekanismer der er spil, når man vil forstå den sociale ulighed i sundhed og komme den til livs.
I det kommende nummer af LyLe Fokus (udkommer i oktober 2020) kan læse mere udførligt om han synspunkter.
* Morten Sodemann: ”Sårbar – det kan du selv være” udkom i januar 2018 og, bogen, der stærkt kan anbefales, kan downloades gratis i pdf-format på www.ouh.dk/indvandrerklinik (under oplysninger til fagprofessionelle) eller direkte ved at klikke her: http://ouh.dk/dwn664471