Fra LyLe Nyt, marts 2019:

Brændende kærlighed med chorizo og rodfrugter

En god kraftig vinterret med et dejligt navn. For at den brændende kærlighed kan piftes op, har den brug for et surt, sødt og bittert modspil til at bryde umami- og saltsmagen fra kartofler og bacon. Rasmus bruger lidt chorizopølse og rodfrugter, som ristes med æbleeddike for at skabe kontrast. Det giver retten et nyt udtryk, som varmer på en kold vinterdag.

Opskriften passer til 4 personer.

Ingredienser

  • 150 g tørsaltet bacon i tern
  • 150 g hel chorizo, skåret i tern
  • 3 finthakkede zittauerløg
  • 2 rødbeder, skrællede og skåret i små tern
  • 3 spsk. æbleeddike
  • ½ spsk. honning
  • 800 g skrællede kartofler i tern
  • 500 g rodfrugter i tern, f.eks. pastinak, persillerod og selleri
  • 3 dl mælk
  • 50 g smør
  • ½ tsk. fintrevet muskatnød
  • Groft salt
  • Peber fra kværn
  • Bredbladet persille, skyllet og hakket groft
  • Dijonsennep
  • Groft brød

Fremgangsmåde

Brændende kærlighed: Steg bacon og chorizo i et par minutter ved høj varme, skru lidt ned, og lad det simre, til det er sprødt. Tag bacon og chorizo af panden. Kom løgene på, og steg dem ved jævn varme i 5 minutter, eller til de er gyldne. Vend løg med bacon- og chorizotern, og hold det lunt. På samme pande ristes rødbeder i lidt olie i 5-10 minutter, til de er let møre. Tilsæt æbleeddike og honning, og lad det bruse op. Vend rundt et par minutter. Tilsæt bacon, chorizo og løg, og hold det varmt.

Kartoffelmos: Skræl kartofler og rodfrugter, og skær dem i mindre stykker. Kog dem møre i usaltet vand. Hæld vandet fra, og lad grøntsagerne dampe tørre. Lun mælken, og mos grønsagerne med en kartoffelstøder eller med piskeris. Tilsæt mælken lidt ad gangen, til mosen har en passende konsistens. Tilsæt smør, groft salt, muskatnød og peber. Du kan evt. udelade mælken og bruge vandet fra grøntsagerne i stedet. Anret mosen i et fad med bacon-rødbede-blandingen på toppen, og drys med lidt hakket bredbladet

Opskrifter på neurogastronomi

Læs mere om neurogastronomi i interviewet ‘Kan neurogastronomiske virkemidler øge appetitten hos patienter i kemoterapi?‘ med Rasmus Bredal og besøg neurogastronomi.com, hvor du kan købe Rasmus Bredals bog og downloade nogle af hans neurogastronomiske opskrifter gratis.