Fra LyLe Fokus, februar 2021:

Begrænset social kontakt, hudsult og ventetid koblet med uvished kan gøre, at vi føler os ensomme i større eller mindre grad. Oplever du, at ensomheden er svær at håndtere, kan rådene nedenfor måske hjælpe dig til at komme bedre igennem denne usædvanlige tid:

Begræns de triste tanker

Begræns den opmærksomhed, du giver dine negative tanker. Øv dig i at blive bevidst om, når du dvæler ved triste tanker og bekymringer, og øv dig i at flytte din opmærksomhed over på noget andet. Mange retter naturligt opmærksomheden indad mod sig selv; mod det, de tænker, føler og mærker, når de mærker ubehagelige følelser og tanker. Det er ikke altid hensigtsmæssigt, når opmærksomheden bliver hængende her. Forsøg at flytte din opmærksomhed mod noget andet. Genbesøg dine triste tanker på et tidspunkt, du selv vælger. Del dem evt. med andre, du taler med – bare ikke for længe ad gangen.

Hold den sociale kontakt ved lige

Tal med andre og hold det sociale ved lige ved at ringe til venner og familie, tale med naboen over hækken, hilse på forbipasserende på din gåtur og tale med venner og familie på online platforme. I dag findes der mange digitale platforme, som kan hjælpe til os at være sammen på afstand. Aftal for eksempel at drikke en kop kaffe med en veninde (husk afstand), eller tag røret og få ringet til en gammel ven, du ikke har talt med længe.

Struktur og planlægning

Læg en plan for din dag, så tiden ikke føles, som om den flyder afsted med dig. Planlæg din dag, og læg ting ind, du skal gøre i løbet af dagen og rigtig gerne noget, der gør dig glad. Vent ikke på, at du føler dig motiveret. Motivation opstår ofte som resultat af at være i gang og kommer ofte ikke, inden vi går i gang. Måske kan du lave en liste over de ting, du har gået og drømt om at få tid til, mens du havde travlt. Lær noget nyt; start til online yoga, lær at strikke, lær et nyt sprog, skriv en bog eller få organiseret dine fotos og få lavet de fotobøger. Lav noget og gerne noget, der er rart og gør dig glad.

Motion og frisk luft

Vi har brug for frisk luft og motion. Vi er ikke lavet til at sidde inden døre, men til at være mere ude end de fleste af os er – også når der ikke er corona i luften. Kom ud og gå en tur og få pulsen op dagligt, også selvom det er kort. Brug tiden udenfor til at rette din opmærksomhed væk fra bekymringer og triste tanker og følelser. Læg mærke til, om træer er sprunget ud, fugle synger, og hvilke mennesker du møder. Pointen er, at du kan give dit sind en pause ved at flytte din opmærksomhed udad mod det, du ser, hører og oplever.

Søvn

Søvn er vigtig for alle. Måske kender du følelsen  af, at problemer og bekymringer vokser og føles større og mere uoverskuelige, hvis du ikke får sovet. Forsøg at holde din normale døgnrytme. Stå op og gå i seng nogenlunde, som du normalt ville gøre. Har du svært ved at falde i søvn, så brug i stedet tiden til at hvile dig og udskyd problemløsningen til i morgen.

Søg hjælp

Oplever du, at ensomheden tager til, og at du har brug for hjælp til at håndtere tanker og følelser, er der hjælp til at hente. De fleste psykologer har under coronaen tilbudt samtaler online eller telefonisk.

Kræftens Bekæmpelse har oprettet en gruppe på nettet for alle de, der oplever det som psykisk udfordrende at være meget alene. Her kan man finde et fællesskab med andre i samme situation og dele tanker og erfaringer.

>> Du kan tilmelde dig gruppen her