Fra LyLe Nyt, marts 2018:

Cannabis sativa er den plante, som størstedelen af de forskellige cannabisprodukter bliver udvundet fra. Cannabis sativa er en plante af cannabisslægten, som er en del af hampefamilien. Der findes flere forskellige typer af cannabisplanter. Cannabis sativa kaldes også ’almindelig hamp’.

’Cannabis til medicinsk brug’ betyder i princippet, at man bruger selve urten (eller dele af den) som medicin. Det er på nuværende tidspunkt ulovligt i Danmark, da forsøgsordningen drejer sig om forarbejdede dele af selve cannabisplanten (fx pulveriseret cannabis, cannabisolie og lignende).

Cannabis til medicinsk brug findes fx i lande som Holland og Israel. Den cannabis, der bruges på denne måde, er dyrket og fremstillet af et medicinalfirma, der har en særlig tilladelse til det. Cannabis til medicinsk brug er fremstillet under kontrollerede forhold, og man ved derfor, hvilke indholdsstoffer der er i og i hvilken koncentration. Det er også fremstillet uden brug af pesticider og uden indhold af tungmetaller.

Cannabis til medicinsk brug skal ordineres af en læge og kan tages fx som te eller ved inhalation gennem en speciel fordamper.

Kilde: cancer.dk

Hvad er forskellen på cannabislægemidler og cannabisplanteprodukter?

I lægemidler, som indeholder aktivstoffer fra cannabisplanten (Sativex, Marinol og magistrelt fremstillede lægemidler), er disse stoffer taget ud af planten eller produceret syntetisk.

Marinol indeholder syntetisk fremstillet THC, og Sativex indeholder THC og CBD fra cannabisplanten.

Cannabisplanteprodukter er produkter, hvor et enkelt aktivstof ikke er isoleret, men indgår sammen med de øvrige aktivstoffer i planten. Det kan for eksempel være tørret cannabis i pulverform eller olie.

Det er endnu ikke undersøgt, hvordan de
forskellige stoffer i planten påvirker hinanden, men mange oplever en bedre effekt af planteprodukterne end af de produkter, som kun indeholder isolerede eller syntetiske aktivstoffer.

De forskellige produkter kan alle have forskellige virkninger på forskellige patienter.

Kilde: scleroseforeningen.dk