Fra LyLe Nyt, december 2019:

Ristet romanesco-kål med ingefærsyltede tyttebær og valnødder

Ristet kål er i modsætning til kogt kål (som let kommer til at smage lidt af prut) super lækkert. Umamismagen forstærkes, og det fede fra smørret balancerer bitterheden. I denne opskrift tilføjes ingefærsyltede tyttebær for at give et surt, sødt og stærkt modspil, og yderligere tilføjes lidt knas fra valnødderne, så retten fuldendes.

Opskriften passer til 6 personer.

Ingredienser

  • 100 g rørsukker
  • 1 knold frisk ingefær, fintsnittet
  • 1 dl æbleeddike
  • 100 g friske eller frosne tyttebær
  • 1 lille hoved romanesco-kål
  • Smør til stegning
  • 2 spsk. jomfruolivenolie
  • Saft fra 1 citron
  • 1 håndfuld valnødder
  • 1 rødløg
  • 1 håndfuld bulls blood-salat
  • Flagesalt
  • Peber fra kværnn

Tip!

Brug broccoli eller blomkål i stedet for romanesco-kål. Udskift tyttebær med solbær, tranebær eller havtorn. Udskift sukker med honning eller ahornsirup. Udskift ingefær med frisk chili.

Fremgangsmåde

  • Kog rørsukker, ingefær og æbleeddike op i en gryde.
  • Hæld den varme lage over tyttebærrene, og lad køle let af.
  • Skær romanesco-kålen i buketter.
  • Smelt smør og olivenolie på en pande, og rist kålen et par minutter ved god varme.
  • Den skal stadig være sprød.
  • Kom citronsaft over, og vend hurtigt rundt.
  • Krydr med salt og peber, tag fra varmen, og kom det op i en skål.
  • Rist valnødderne på en tør pande et par minutter.
  • Pil rødløget, og snit det i fine halve skiver.
  • Skyl salaten, og afdryp i sigte, eller kør i salatslynge.
  • Vend den ristede romanesco- kål med bulls blood-salaten, de syltede tyttebær, løgskiver og valnødder.
  • Dryp lidt af syltelagen fra tyttebærrene over, og servér straks.

Opskrifter på neurogastronomi

Læs mere om neurogastronomi i interviewet ‘Kan neurogastronomiske virkemidler øge appetitten hos patienter i kemoterapi?‘ med Rasmus Bredal og besøg neurogastronomi.com, hvor du kan købe Rasmus Bredals bog og downloade nogle af hans neurogastronomiske opskrifter gratis.