Fra LyLe Nyt, marts 2019:

Kampen mod kræft er ikke en sportsdisciplin

’Der er kun dage’ er titlen på den tidligere professionelle håndboldspiller Daniel Svenssons bog, der udkom sidste år. Daniel Svensson fik lymfekræft i 2013 og senere et alvorligt tilbagefald. I dag er han rask og på mange måder et forandret menneske. Vi bad Olivia Løvenstedt, der selv er tidligere lymfekræftpatient og iøvrigt medlem af LyLes bestyrelse, om at læse bogen.

Gennem hele sin håndboldkarriere har Daniel Svensson fulgt sin fars råd: ”Spil bolden, hvor den ligger.” Den stærke københavner har vundet medaljer, spillet på landsholdet og været professionel i Spanien og Tyskland. Men da Daniel Svensson kort inden VM 2013 får beskeden om, at han har kræft, blev alt vendt på  hovedet. Hvordan spiller man bolden, når man ikke ved, hvor den ligger? Kampen mod kræft er ikke en sportsdisciplin. Daniel Svensson blev erklæret rask og kæmpede sig tilbage på topplan – for derefter atter at få konstateret kræft. Og hvis første gang var slem, så var anden gang meget værre. I ’Der er kun dage’ fortæller Daniel Svensson om kampen for at overleve, og hvad de to kræftforløb har gjort ved ham som menneske. Han fortæller om sin livsrejse fra Nørrebro over Aalborg til verdens hårdeste håndboldliga. Om slagsmål, skader, sejre og svigt. Men også om triumfer, kærlighed og om at kaste sig ud på dybt vand i ’Vild med dans’.

”Man bliver advaret på de første sider af Daniels bog om, at den nok er lidt håndboldnørdet, og det er sandt,” fortæller Olivia, der ikke selv er specielt håndbold-fan. ”Men det giver alligevel god mening, for hvordan skal han ellers fortælle, hvordan hele hans verden bliver flået fra hinanden af en kræftsygdom.”

Ærlighed og dybde gør ham troværdig

”Det er næsten som om, det er to bøger i en,” forklarer Olivia. ”En om håndbold og en om sygdommen. Men det giver mening,” synes Olivia. ”Jeg tænker, at hvis man som læser står midt i et sygdomsforløb, så er der nok lidt vel meget håndbold, men det er jo hans liv. Da jeg først var kommet igennem bogen, tænkte jeg, at det er, som det skal være. For at forstå, hvor forfærdeligt det er, når ens drømme går tabt, giver det god mening, at blive lukket helt ind i hans håndboldunivers.”

”Styrken i Daniels historie ligger i hans evne til at være positiv. Hans motto ”Spil bolden, hvor den ligger” giver rigtigt god mening. Det er et godt billede samen med hans beskrivelse af at tage ét skridt ad gangen. Det kan nemt blive lidt poleret, lidt overfladisk, men styrken er, at han er meget ærlig. Det blev jeg faktisk positivt overrasket over, og det klæder bogen. Man kunne forestille sig, at den store, stærke mand ville have svært med de dybe følelser, men er ikke tilfældet. Hans ærlighed giver en stor troværdighed. Det var vigtigt for mig.”

Måske er netop Daniel Svenssons ærlighed og åbenhed det vigtigste, man kan lære af hans bog, siger Olivia.

”For mig personligt er det vejen frem at være åben og fortælle om min sygdom. Det kommer godt tilbage til en selv. Bogen er også en meget fin og vigtig beskrivelse af, hvordan det er at komme tilbage igen efter sygdom og spørge sig selv ’hva´ nu?’ – og at have en oplevelse af,
at man aldrig bliver helt den samme igen. Det er noget, de fleste, der har været der, kan nikke genkendende til.”

”Da jeg startede med bogen, havde jeg en fordom om, at han sikkert var lidt for smart og overfladisk, men det ændrede sig hurtigt. Der er en fin balance mellem at være positiv og humoristisk og samtidig være ærlig omkring, at det også er hårdt og rædselsfuldt. Det gør han meget godt. Overordnet tror jeg, at bogen vil være svær at læse, hvis man er midt i et sygdomsforløb. Det ville jeg ikke selv gøre. Jeg synes, det er en bog, man skal vente med at læse, til man er kommet lidt ud på den anden side, men det afhænger sikkert meget af, hvem man er. Det er en menneskelig, rørende og indsigtsfuld, men også barsk bog, som jeg godt kan anbefale. Og hvis man er glad for håndbold, så får man også det med.”

’Der er kun dage’ kan købes online og fås også som ebog og lydbog.