Fra LyLe Fokus, november 2024:
Myelodysplastisk syndrom (MDS) er en gruppe af blodsygdomme, der påvirker produktionen af blodceller. Ved MDS fungerer knoglemarven ikke korrekt, og den producerer unormale og umodne blodceller, der ofte ikke kan udføre deres normale funktioner i kroppen. Dette fører til en mangel på sunde blodceller i blodbanen.
Symptomer på MDS
Symptomerne varierer afhængigt af typen og sværhedsgraden af MDS. Mest almindelige er:
- Træthed pga.mangel på røde blodlegemer (anæmi)
- Infektioner pga.mangel på hvide blodlegemer
- Let til blå mærker eller blødninger pga. mangel på blodplader
- Åndenød pga. iltmangel i kroppen
Årsager
De fleste tilfælde af MDS opstår spontant uden en klar årsag, men nogle tilfælde kan skyldes tidligere kræftbehandling med kemoterapi eller stråling. Eksponering for visse kemikalier eller tungmetaller som benzen kan også øge risikoen for at udvikle MDS.
Diagnose
MDS diagnosticeres gennem blodprøver, der viser lavt antal af en eller flere typer blodceller. En knoglemarvsbiopsi er ofte nødvendig for at bekræfte diagnosen og vurdere knoglemarvens funktion og de unormale blodceller.
Behandling
Behandling af MDS afhænger af sværhedsgraden af sygdommen og patientens generelle helbred. Behandlingsmuligheder kan omfatte:
- Blodtransfusioner: For at afhjælpe symptomerne på anæmi.
- Lægemidler: Som kan stimulere knoglemarven til at producere flere blodceller, reducere infektioner, eller bremse sygdomsprogressionen. De to primære er epo og azacutidin.
- Knoglemarvstransplantation: Dette er den eneste helbredende behandling, men den er kun mulig for yngre eller dem med god helbredstilstand.
- Kemoterapi: I nogle tilfælde, især hvis MDS udvikler sig til akut myeloid leukæmi (AML), kan kemoterapi være nødvendig.
Prognose
Prognosen for MDS varierer meget afhængigt af sygdommens sværhedsgrad, typen af MDS, og andre faktorer som alder og generel sundhed. Nogle mennesker lever i mange år med få symptomer, mens andre har en mere aggressiv form, der hurtigt kan udvikle sig til leukæmi.