To amerikanske forskere/læger rapporterede på ASH (American Society of Hematolgys årlige kongres i december) om resultaterne fra et fase 1-forsøg med en kombination af de to lægemidler magrolimab (endnu ikke godkendt lægemiddel) og azacitidin (Vidaza) til patienter med mellem- til høj-risiko- MDS eller akut myeloid leukæmi (AML). Forsøget omfattede 43 patienter, som ikke tidligere havde fået behandling, med en gennemsnitsalder på lige over 70 år.

I følge forskerne tolererede patienterne kombinationen af magrolimab og azacitidin lige så godt som azacitidin alene. Oversat til hverdagssprog betyder det, at bivirkningerne var til at leve med.

Meget positivt var det, at syv af otte patienter med TP53-mutation havde effekt af denne kombinationsbehandling. Disse patienter har ofte ikke effekt af nogen behandling. Varighed af effekt og overlevelsesdata var ikke tilgængelige på rapporteringstidspunktet. Det kan faktisk tolkes positivt, idet det antyder, at patienterne stadig er i live.

I efteråret gav de amerikanske lægemiddelmyndigheder (FDA) magrolimab “fast track”-betegnelsen. Det betyder, at lægemidlet vurderes til at være lovende og udfylder et udækket behov for behandling, og at man behandler dets godkendelse hurtigere end normalt.

Magrolimab (Hu5F9-G4) er et såkaldt monoklonalt antistof.

Du kan læse mere om fase 1b forsøget her.