Fra LyLe Fokus, november 2020:

Karryristet blomkål med sort sesam, forårsløg og tamari-mandler

Blomkål og karry er en super match, som bliver endnu bedre af, at blomkålen ristes i smør. Sort sesam giver lidt parfumeret bitterhed, mens forårsløg bidrager med sødme og friskhed. Tamari-mandlerne tilføjer umami og knas, så retten fuldendes.

Opskriften passer til 4 personer.

Ingredienser

  • 1 lille blomkålshoved
  • Smør til stegnin
  • 1-1½ spsk. jomfruolivenoli
  • 1 spsk. sort sesa
  • 1 spsk. karr
  • Saft fra 1 citro
  • Flagesal
  • Friskkværnet pebe
  • 1 håndfuld mandle
  • 3 spsk. tamar
  • 1 bdt. forårslø
  • Frisk koriander til pynt

Tip!

  • Brug romesco-kål eller broccoli i stedet for blomkål.
  • Brug garam masala eller tandoori spice i stedet for karry.
  • Udskift mandler med cashews eller andre nødder
  • Retten passer godt sammen med daal, stegt lam eller kylling.

Fremgangsmåde

  • Skær blomkålen i buketter
  • Smelt smør og olivenolie på en pande, og rist blomkålen et par minutter sammen med sort sesam ved god varme. Drys karry udover og rist videre ca. 1 minut. Kom citronsaft over, og vend hurtigt rundt. Krydr med salt og peber, tag fra varmen, og kom op i en skål
  • Rist mandler på en tør pande et par minutter. Kom derefter tamari på, og lad bruse op, til det klæber til mandlerne
  • Tag fra varmen, og læg mandlerne på et stykke bagepapir
  • Skyl forårsløgene, og snit dem fint
  • Vend blomkålen med forårsløg, og top med mandler og grofthakket koriander.

Opskrifter på neurogastronomi

Læs mere om neurogastronomi i interviewet ‘Kan neurogastronomiske virkemidler øge appetitten hos patienter i kemoterapi?‘ med Rasmus Bredal og besøg neurogastronomi.com, hvor du kan købe Rasmus Bredals bog og downloade nogle af hans neurogastronomiske opskrifter gratis.