Fra LyLe Fokus, november 2020:
Karryristet blomkål med sort sesam, forårsløg og tamari-mandler
Blomkål og karry er en super match, som bliver endnu bedre af, at blomkålen ristes i smør. Sort sesam giver lidt parfumeret bitterhed, mens forårsløg bidrager med sødme og friskhed. Tamari-mandlerne tilføjer umami og knas, så retten fuldendes.
Opskriften passer til 4 personer.
Ingredienser
- 1 lille blomkålshoved
- Smør til stegnin
- 1-1½ spsk. jomfruolivenoli
- 1 spsk. sort sesa
- 1 spsk. karr
- Saft fra 1 citro
- Flagesal
- Friskkværnet pebe
- 1 håndfuld mandle
- 3 spsk. tamar
- 1 bdt. forårslø
- Frisk koriander til pynt
Tip!
- Brug romesco-kål eller broccoli i stedet for blomkål.
- Brug garam masala eller tandoori spice i stedet for karry.
- Udskift mandler med cashews eller andre nødder
- Retten passer godt sammen med daal, stegt lam eller kylling.
Fremgangsmåde
- Skær blomkålen i buketter
- Smelt smør og olivenolie på en pande, og rist blomkålen et par minutter sammen med sort sesam ved god varme. Drys karry udover og rist videre ca. 1 minut. Kom citronsaft over, og vend hurtigt rundt. Krydr med salt og peber, tag fra varmen, og kom op i en skål
- Rist mandler på en tør pande et par minutter. Kom derefter tamari på, og lad bruse op, til det klæber til mandlerne
- Tag fra varmen, og læg mandlerne på et stykke bagepapir
- Skyl forårsløgene, og snit dem fint
- Vend blomkålen med forårsløg, og top med mandler og grofthakket koriander.
Opskrifter på neurogastronomi
Læs mere om neurogastronomi i interviewet ‘Kan neurogastronomiske virkemidler øge appetitten hos patienter i kemoterapi?‘ med Rasmus Bredal og besøg neurogastronomi.com, hvor du kan købe Rasmus Bredals bog og downloade nogle af hans neurogastronomiske opskrifter gratis.