Fra LyLe Fokus, maj 2020:
Spidskål ”mojito-style” med røget laks
Denne opskrift er den mest funky måde at servere spidskål på. Den er frisk og sprød og får et godt syrligt-sødt modspil fra lime og mynte. Den røgede laks tilfører fedme og umami til salaten.
Opskriften passer til 4 personer.
Ingredienser
- 1 lille hoved spidskål
- Saft og skal af 2 lime
- 1 bdt. frisk mynte
- 1½ spsk. flormelis
- 2-3 spsk. koldpresset nøddeolie
- 1 tsk. dijonsennep
- Evt. lidt vand
- Groft salt
- Peber fra kværn
- 200 g røget laks i god kvalitet
- 1 lime til pynt
Tip!
Brug eventuelt rød spidskål. Brug andre typer fisk eller skaldyr. Udskift flormelis med honning. Salaten er god som forret eller som tapas-ret.
Fremgangsmåde
- Halvér spidskålen, skær stokken ud, og kassér den.
- Snit kålen meget fint med en skarp kniv.
- Riv limeskallen, og kom den i en blender sammen med limesaft, nøddeolie, sennep, flormelis, salt og peber.
- Tilsæt de skyllede mynteblade lidt ad gangen, juster evt. med lidt vand, så blenderen får fat i mynten. Gem lidt mynteblade til pynt.
- Vend mojito-vinaigretten grundigt med spidskålen.
- Skær røget laks i mundrette stykker, og vend med kålen.
- Anret i glas eller en skål med grofthakkede mynteblade på toppen og en skive lime.
Opskrifter på neurogastronomi
Læs mere om neurogastronomi i interviewet ‘Kan neurogastronomiske virkemidler øge appetitten hos patienter i kemoterapi?‘ med Rasmus Bredal og besøg neurogastronomi.com, hvor du kan købe Rasmus Bredals bog og downloade nogle af hans neurogastronomiske opskrifter gratis.