Fra LyLe Fokus, maj 2020:

Spidskål ”mojito-style” med røget laks

Denne opskrift er den mest funky måde at servere spidskål på. Den er frisk og sprød og får et godt syrligt-sødt modspil fra lime og mynte. Den røgede laks tilfører fedme og umami til salaten.

Opskriften passer til 4 personer.

Ingredienser

  • 1 lille hoved spidskål
  • Saft og skal af 2 lime
  • 1 bdt. frisk mynte
  • 1½ spsk. flormelis
  • 2-3 spsk. koldpresset nøddeolie
  • 1 tsk. dijonsennep
  • Evt. lidt vand
  • Groft salt
  • Peber fra kværn
  • 200 g røget laks i god kvalitet
  • 1 lime til pynt

Tip!

Brug eventuelt rød spidskål. Brug andre typer fisk eller skaldyr. Udskift flormelis med honning. Salaten er god som forret eller som tapas-ret.

Fremgangsmåde

  • Halvér spidskålen, skær stokken ud, og kassér den.
  • Snit kålen meget fint med en skarp kniv.
  • Riv limeskallen, og kom den i en blender sammen med limesaft, nøddeolie, sennep, flormelis, salt og peber.
  • Tilsæt de skyllede mynteblade lidt ad gangen, juster evt. med lidt vand, så blenderen får fat i mynten. Gem lidt mynteblade til pynt.
  • Vend mojito-vinaigretten grundigt med spidskålen.
  • Skær røget laks i mundrette stykker, og vend med kålen.
  • Anret i glas eller en skål med grofthakkede mynteblade på toppen og en skive lime.

Opskrifter på neurogastronomi

Læs mere om neurogastronomi i interviewet ‘Kan neurogastronomiske virkemidler øge appetitten hos patienter i kemoterapi?‘ med Rasmus Bredal og besøg neurogastronomi.com, hvor du kan købe Rasmus Bredals bog og downloade nogle af hans neurogastronomiske opskrifter gratis.