Fra LyLe Fokus, april 2025:
Marrokansk spicy bønnesalat med tomat, abrikoser og granatæble
I Nordafrika har de tradition for at bruge frugt og grøntsager sammen i det salte køkken. Det giver en dejlig frisk og rig smag, især hvis den spices op med lidt chili, citron og tahin som i denne harissa vinaigrette.
Opskriften passer til 4 personer.
Ingredienser
- 100 g udblødte og kogte kidneybønner
- 3-4 modne tomater
- 1 spsk. harissa eller sambal olek
- 2 spsk. citronsaft
- 1 spsk. Tahin
- 1 tsk flydende honning
- 3-4 spsk. Jomfruolivenolie
- ½ granatæble
- 1 rødløg, pillet
- 1 håndfuld tørrede abrikoser
- ½ bdt. bredbladet persille og frisk mynte, groft hakket
- Groft salt og peber fra kværn
- Evt lidt lune pitabrød
Fremgangsmåde
- Pisk harissa med citronsaft, tahin, honning og olivenolie og krydr med salt og peber.
- Vend 2/3 harissavinaigretten med kogte kidneybønner.
- Skyl tomaterne og skær dem i skiver og skær rødløget i tynde skiver.
- Halver granatæblet og slå på det med en grydeske til kernerne kommer ud og fjern de hvide hinder.
- Skær de tørrede abrikoser i skiver.
- Kom bønnerne som er vendt med harissa vinaigrette ned i en pæn skål og læg tomaterne ovenpå sammen med abrikoser, rødløg, mynte og persille, drys med granatæblekernerne, krydr med salt og peber og fordel den sidste 1/3 af vinaigretten over.
- Server straks, gerne med lidt lune pitabrød.
Opskrifter på neurogastronomi
Læs mere om neurogastronomi i interviewet ‘Kan neurogastronomiske virkemidler øge appetitten hos patienter i kemoterapi?‘ med Rasmus Bredal og besøg neurogastronomi.com, hvor du kan købe Rasmus Bredals bog og downloade nogle af hans neurogastronomiske opskrifter gratis.