Kost og ernæring
Som kræftpatient er det godt at styrke sin krop bedst muligt med den mad, du spiser. Man ved, at vægttab kan være medvirkende til mindre funktionsevne, dårligere immunforsvar, flere infektioner og komplikationer under et kræftforløb. Desværre ved man også, at mellem 15 % og 80 % af alle kræftpatienter vil opleve et vægttab. Nogle kræftdiagnoser giver større anledning til vægttab end andre.
Det er vigtigt at vide, at din vægt og appetit er afgørende for, hvad der er sund mad for dig.
Her på siden har vi samlet links til relevante sider, hvor du kan finde mere information om kost og ernæring for kræftpatienter, og vi har også samlet artikler om emnet fra bl.a. LyLe Nyt.
Links til relevante sider om kost og ernæring
På Kræftens Bekæmpelses hjemmeside er der masser af information om emnet og også opskrifter på sund mad og drikke til dig, der har har eller har haft kræft eller gerne vil forebygge sygdommen.
Artikler om kost og ernæring fra bl.a. LyLe Nyt
Risikoen ved at blive smittet med covid-19 som hæmatologisk patient er blevet mindre
Fra LyLe Fokus, april 2023: En rapport fra Statens Serum fra december 2022 anslår beroligende toner, når det gælder SARS-CoV-2 (covid-19) hos patienter med malign hæmatologisk sygdom (MHS). Vi har talt med Jakob [...]
Kost og Cancer 2022
KOST & CANCER har i samarbejde med YouGov lavet en undersøgelse af, hvilken rolle kost og ernæring spiller i danske kræftpatienters behandlingsforløb. Undersøgelsen, med deltagelse af 409 kræftpatienter, bekræfter med al tydelighed, at der [...]
Opskrift: Kylling ”Grille Diable” med waldorff-salat
Fra LyLe Fokus, februar 2021: Kylling ”Grille Diable” med waldorff-salat Det stærke fra de syltede Madagaskar-pebre er stoffet peperin, som er helt anderledes stærkt end chili, som får sin styrke fra stoffet capsaicin. [...]
Opskrift: Rødspætte stegt i rugmel m/havtorn-remoulade og spicy agurkesalat
Fra LyLe Fokus, februar 2021: Karryristet blomkål med sort sesam, forårsløg og tamari-mandler Vend dine rødspætter i rugmel eller en anden fuldkornsmel. Det er hurtige end klassisk panering med mel, æg og rasp, [...]
Opskrift: Karryristet blomkål med sort sesam, forårsløg og tamari-mandler
Fra LyLe Fokus, november 2020: Karryristet blomkål med sort sesam, forårsløg og tamari-mandler Blomkål og karry er en super match, som bliver endnu bedre af, at blomkålen ristes i smør. Sort sesam giver [...]
Opskrift: Grillet kyllingesandwich i spicy foccacia med mango og karry
Fra LyLe Fokus, november 2020: Grillet kyllingesandwich i spicy foccacia med mango og karry Denne frokostsandwich har en god balance mellem grundsmagene, og den er en variant lavet efter hotdog-modellen: Umami fra stegt [...]
Opskrift: Råkost 2.0 med rødbede, limevinaigrette, druer og pekannødder
Fra LyLe Fokus, maj 2020: Råkost 2.0 med rødbede, limevinaigrette, druer og pekannødder Denne råkost er en opdateret version af den klassiske gulerodssalat. For at en råkost kan blive rigtig lækker, skal der [...]
Opskrift: Spidskål ”mojito-style” med røget laks
Fra LyLe Fokus, maj 2020: Spidskål ”mojito-style” med røget laks Denne opskrift er den mest funky måde at servere spidskål på. Den er frisk og sprød og får et godt syrligt-sødt modspil fra [...]
Opskrift: Ristet romanesco-kål med ingefærsyltede tyttebær og valnødder
Fra LyLe Nyt, december 2019: Ristet romanesco-kål med ingefærsyltede tyttebær og valnødder Ristet kål er i modsætning til kogt kål (som let kommer til at smage lidt af prut) super lækkert. Umamismagen forstærkes, [...]
Opskrift: Bagt selleri med citron, tørrede abrikoser og mynte
Fra LyLe Nyt, december 2019: Bagt selleri med citron, tørrede abrikoser og mynte I denne salat får sellerien et ordentlig skud varme, så den bliver lidt mørk og let bitter. Den bitre smag [...]
Opskrift: Salat med rød spidskål, ristet grønkål, syltede tranebær og valnødder
Fra LyLe Nyt, december 2019: Salat med rød spidskål, ristet grønkål, syltede tranebær og valnødder Julen er ikke det tidspunkt på året, hvor vi spiser mest salat, og det er lidt ærgerligt, fordi [...]
Opskrift: Bagte rødbeder med hokkaido aioli, salturt og peanuts
Fra LyLe Nyt, oktober 2019: Bagte rødbeder med hokkaido aioli, salturt og peanuts Denne tapas-ret er en komprimeret omgang vegetabilsk umami, som gør, at man slet ikke savner kødet. De bagte rødbeder tilføres [...]
Opskrift: Salat med perlebyg, krebsehaler og dild-mynte-vinaigrette
Fra LyLe Nyt, juni 2019: Ristet rugbrød med avocado, smilende æg og harissa Denne salat har en god balance mellem det syrligt friske fra lime, det let bitre fra mynten, det salte fra [...]
Antiinflammatorisk livsstil er et effektivt våben imod sygdomsrelaterede skader
Fra LyLe Nyt, juni 2019: Som kræftpatient er der mange gevinster at hente ved at leve og spise efter antiinflammatoriske principper, da en antiinflammatorisk livsstil ruster krop og sind til det pres, en [...]
Rolf Sjögreen skal hjem og ændre sine kostvaner
Fra LyLe Nyt, juni 2019: For Rolf Sjögreen, der var en af deltagerne ved LyLe’s temamøde om hæmatologisk kræft i Odense den sjette april, resulterede mødet i, at han besluttede at omlægge nogle [...]
Forsøgskanin, blæksprutte og antiinflammatorisk livsstil
Fra LyLe Nyt, juni 2019: Den 6. april 2019 bød LyLe velkommen til temadag om hæmatologisk kræft i Odense, hvortil der var inviteret eksperter til at fortælle om at være patient i et [...]
Opskrift: Brændende kærlighed med chorizo og rodfrugter
Fra LyLe Nyt, marts 2019: Brændende kærlighed med chorizo og rodfrugter En god kraftig vinterret med et dejligt navn. For at den brændende kærlighed kan piftes op, har den brug for et surt, [...]
Opskrift: Bagt aubergine med granatæble, mynte og tahin-yoghurt
Fra LyLe Nyt, marts 2019: Bagt aubergine med granatæble, mynte og tahin-yoghurt Denne ret har en masse god umami fra auberginerne. Når de saltes, er de lettere at tilberede. Kombinationen af tahin, spidskommen, [...]
Opskrift: Ristet rugbrød med avocado, smilende æg og harissa
Fra LyLe Nyt, marts 2019: Ristet rugbrød med avocado, smilende æg og harissa Dette er en af Rasmus favorit-rugbrødsmadder. Når rugbrød ristes, får det en dejlig sød, let bitter nuance og en sprødhed, [...]
Spiller C-vitamin en rolle for udviklingen af MDS?
Fra LyLe Nyt, december 2018: Stine Ulrik Mikkelsen er netop nu igang med sit ph.d-projekt, der handler om MDS og C-vitamin. Her forklarer hun, hvad det handler om. For at forstå, hvorfor [...]
Kan neurogastronomiske virkemidler øge appetitten hos patienter i kemoterapi?
Fra LyLe Nyt, december 2018: Kan man med forskellige virkemidler snyde appetitten og skabe lyst til at spise, når man egentlig ikke har lyst? Det forsøger kokken Rasmus Bredal i samarbejde med diætister [...]
Opskrift: Grønt-sticks med ærte-/myntedip
Fra LyLe Nyt, december 2018: Det her er en lynhurtig og sund snack, som smager rigtigt godt. Noget sprødt og blødt passer godt sammen, tænk på chips med dip og tortilla chips med [...]